Activiteit

Landelijke Sterrenkijkdagen - Gratis toegang

vrijdag 15 maart 2024 , 19:30 - 22:00 uur
Illustration

Het is weer tijd om naar de sterren te kijken!  
De Volkssterrenwacht Amsterdam komt langs en bij helder weer zullen zij enkele telescopen opstellen op ons terrein.
Je bent van harte welkom om een aantal objecten aan de sterrenhemel te komen bekijken onder deskundige uitleg van de leden van de sterrenwacht.   
Ook dit voorjaar worden de Landelijke Sterrenkijkdagen weer gehouden in een weekend waarin de maan zich in haar Eerste Kwartier bevindt en dus zeker aan het begin van de avond goed zichtbaar zal zijn (als het weer tenminste een beetje meewerkt). 

Wat zal er dan zoal te zien zijn? Veel, als het weer meewerkt. De maan zal op beide dagen vlak voor het Eerste Kwartier staan, en dus een prachtig beeld geven (ondergang na middernacht). Jupiter zal dit weekend aan de avondhemel staan: ondergang rond 23 uur. Als de omstandigheden gunstig zijn en als er genoeg kijkers zijn dan kunnen we ook proberen om Uranus nog te vangen.

Als extraatje zal op vrijdag 15 maart de maan om 19.41 uur de nauwe dubbelster χ Tau (= HD 27638, m v 5,4, aan donkere zijde van de maan) bedekken, maar het zal lastig zijn dit iedereen dit ogenblik te laten zien. Misschien loont het de moeite om zelf een goede verrekijker mee te nemen!

Verder zal de lente-sterrenhemel weer een ware staalkaart zijn voor wat de melkweg zoal te bieden heeft: open sterrenhopen in soorten en maten; van dichtbij tot ver weg (van de Hyaden op zo’n 100+ lichtjaar tot h en χ Per op zo’n 8000 lichtjaar.) Ook de grote kraamkamer van sterren, de Orionnevel, prijkt aan de westelijke hemel.

Nu nog allemaal duimen voor een mooie avond met helder weer!

Ook is onze restaurant geopend vanaf 17.00.
Kom genieten van het gezellige haardvuur.  

Website Restaurant:
https://www.campingzeeburg.nl/cafe-restaurant-camping-zeeburg

Menu Restaurant:
https://www.campingzeeburg.nl/menu

Website Volkssterrenwacht Amsterdam:
https://www.volkssterrenwachtamsterdam.nl/index.php?view=article&id=422:outreach202403&catid=129

Locatie
Camping Zeeburg Amsterdam
Kosten
Gratis
Doelgroep
Iedereen (alle leeftijden)
Thema
Onderwijs
Deel dit: